здраве до амина,
шарени торбички, пълни със парички,
и гърненце с мед - да е на късмет!!!
Публикувано от viktoria в 12/31/2010 2 коментара
Публикувано от viktoria в 12/25/2010 0 коментара
Публикувано от viktoria в 11/24/2010 0 коментара
Публикувано от viktoria в 11/01/2010 0 коментара
Етикети: празници
Публикувано от viktoria в 7/18/2010 3 коментара
Публикувано от viktoria в 6/26/2010 4 коментара
Публикувано от viktoria в 6/02/2010 1 коментара
Публикувано от viktoria в 4/03/2010 0 коментара
Публикувано от viktoria в 3/27/2010 1 коментара
Публикувано от viktoria в 3/27/2010 0 коментара
Публикувано от viktoria в 3/26/2010 0 коментара
Публикувано от viktoria в 3/08/2010 1 коментара
3 март в българската история Национален празник на Република България - Ден на Освобождението на България
1878 г. - Руско-турска война (1877-1878): Русия и Османската империя подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага край на войната и се създава Третата българска държава..
Публикувано от viktoria в 3/03/2010 1 коментара
Публикувано от viktoria в 3/01/2010 1 коментара
Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“. На този ден според църковният канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си.Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна са църковен празник 7 седмици преди Великден - денят поставя началото на най-продължителния пост през годината, наричан Велик Пост.
На трапезата e подредена с избрани блюда - задължителна е баницата, (питка или млин със сирене) сварени яйца, бяла халва с ядки и риба. Вечерта, по-младите семейства отиват при родителите си, където на празничната трапеза всички заедно заговява с млечни храни.
На Сирни Заговезни прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове - целувайки ръка се изричат: "Прощавай..., мале, тате". "Господ да прощава, простен да си!" - е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо по време на т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце. Характерен обичай на Сирни Заговезни е и запалването и прескачането на празнични огньове.
Публикувано от viktoria в 2/14/2010 2 коментара