неделя, 14 февруари 2010 г.

14 февруари - Сирни Заговезни/Прошка/

Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“. На този ден според църковният канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си.Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна са църковен празник 7 седмици преди Великден - денят поставя началото на най-продължителния пост през годината, наричан Велик Пост.

На трапезата e подредена с избрани блюда - задължителна е баницата, (питка или млин със сирене) сварени яйца, бяла халва с ядки и риба. Вечерта, по-младите семейства отиват при родителите си, където на празничната трапеза всички заедно заговява с млечни храни.

На Сирни Заговезни прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове - целувайки ръка се изричат: "Прощавай..., мале, тате". "Господ да прощава, простен да си!" - е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо по време на т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце. Характерен обичай на Сирни Заговезни е и запалването и прескачането на празнични огньове.

2 коментара:

Temenuzhka Petrova каза...

Вики, честити празници!Много любов, вино и прошка в сърцата на всички пожелавам днес на всички мои приятели!Да си жива и здрава!Като щракнеш върху "схема" ще ти се отвори линка за схемата на Дария!Ако има някакви проблеми и не се отваря, пиши ми.Поздрави и целувки от мен!

viktoria каза...

Благодаря ти много Теменужка!Весели празници и много поздрави и целувки от мен!